Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която узакони еднополовите бракове,

...
Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която узакони еднополовите бракове,
Коментари Харесай

Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която узакони еднополовите бракове

Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която узакони еднополовите бракове, откакто Сенатът на кралството утвърди законопроект за брачното тъждество, а поддръжниците му го нарекоха " монументална стъпка напред за правата на ЛГБТК+ ".

Сенатът гласоподава с голямо болшинство за приемането на законопроекта след окончателното му четене, като 130 сенатори гласоподаваха " за " . Само четирима членове се опълчиха на законопроекта.

Законопроектът към момента се нуждае от утвърждението на краля, но този развой се смята за условност. След това законът ще влезе в действие 120 дни след публикуването му в кралския вестник.

Резултатът от гласуването значи, че Тайланд ще стане едвам третото място в Азия, което ще разреши брачно тъждество след Тайван, който легализира еднополовите бракове през 2019 година, и Непал през 2023 година

" Законопроектът съставлява монументална стъпка напред за правата на ЛГБТ+ в Тайланд ", съобщи пред CNN Паняфон Фифатхунарнон, създател на фондация " Любов " - неправителствена организация, която води акция за тъждество на ЛГБТ+ в Тайланд.

" Потенциалното влияние на този законопроект е голямо. Той освен ще промени живота на безчет двойки, само че и ще способства за едно по-справедливо и равноправно общество за всички ", споделя Фифатхунарнон.

Живеещите в Банкок Покпонг Джитайяи и Уатит Бенджамонколчай споделят, че възнамеряват да сключат брак незабавно след приемането на закона.

" Когато бях млад, хората споделяха, че хора като нас не могат да имат семейство, не могат да имат деца, тъй че бракът е неосъществим " , споделя Покпонг.

Покпонг съобщи, че се надява законопроектът за тъждество на браковете да даде началото на " резултата на доминото " в други страни.

" Искам хората по света да видят какво е любовта. Любовта е обич " , заключи той.

Законопроектът за тъждество на браковете беше подсилен от всички съществени партии и бележи забележителна стъпка в затвърждаването на репутацията на страната като една от най-дружелюбните в района във връзка с гейовете, лесбийките и транссексуалните хора.

Предишните опити за легализиране на равенството сред половете през последното десетилетие бяха в застой. През 2020 година Конституционният съд постанови, че актуалният закон на Тайланд, който планува бракът да е сред мъж и жена, е парламентарен.

Някои от главните политически партии, които се състезаваха на изборите предходната година, дадоха обещание да упорстват за тъждество на браковете като част от акцията си, в това число прогресивната партия Move Forward, която завоюва най-вече места.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР